Oruç Tutmak Faydalı mıdır ve Bilimsel Bir Yönü Var mıdır?
Japon bilim insanları, 2016 yılında hücrelerin kendi kendini sindirmesi olarak bilinen otofaji alanındaki çalışmaları nedeniyle Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülmüştür. Otofaji, 14-16 saat süren açlıkta ortaya çıkan vücut lehine çalışan katil hücrelerdir. Kelime anlamı kendi kendini yemektir. Otofaji, lizozomların hücre içerisinde bulunan eskimiş proteinleri, yaşlanmış organelleri yemesini ve yerlerine yenilerinin oluşturulması ve hücre içerisinde bir geri dönüşüm olarak ifade edilebilir. Otofaji sayesinde hücrelerimizin sağlıklı ve genç kalmaktadır. Sonuç olarak bilinçli tutulan bir oruç sağlık için faydalıdır. Vücuttaki yaşlanmış ve yıpranmış hücrelerin tekrar yenilenmesi sağlar.
Kimler Oruç Tutmamalıdır veya Kimler Doktor Kontrolünde Oruç Tutmalıdır?
- Böbrek yetmezliği olanlar
- Diyalize girenler
- Ciddi karaciğer yetmezliği yaşayanlar
- Son iki ay içerisinde vücut ağırlığının %15 ini kaybetmiş olanlar
- Kanser hastaları
- Saatli ilaç kullanması gereken yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi sağlık sorunları olanlar
- Epilepsi hastaları
- Düzenli kan sulandırıcı ilaç kullanması gereken hastalar oruç tutmamalı veya mutlaka doktor kontrolünde oruç tutmalıdır.
Sağlıklı Yaşam Uzmanı Dr. Ender Saraç’tan Ramazanda Sağlıklı Beslenme için Öneriler
- İftarda birdenbire ve hızlıca yemek tüketilmemelidir. Yemek yavaş yavaş ve küçük lokmalar biçiminde uzun süre çiğneyerek tüketilmelidir.
- Oruç öncelikle bir hurma veya zeytin ile açılmalı ve bir bardak ılık ballı limonlu su tüketilmelidir. Böylelikle kan şekerinin dengelenmesi sağlanır. Ardından bir kâse hafif ve sağlıklı bir çorba içilmelidir.
- Daha sonra sağlıklı bir beslenme programı için 8-9 dakika kadar dik bir şekilde yürümeli veya ibadetinizi yapmalısınız. Bu sayede tüketilen sıvı bağırsaklara kadar inmekte ve su ihtiyacı karşılanmaktadır.
- Mümkünse haftada beş gün hayvansal protein, iki gün ise bitkisel protein tüketilmelidir. Haftada iki gün işlenmemiş kırmızı et, bir gün serbest gezen tavuk, iki gün balık, bir gün yeşil mercimek, bir gün de bakliyat tüketimi şeklinde olabilir. Bu gıdaların yanında bol yeşillikli salata tüketilebilir.
- Karnınız tokken tatlı, aşırı şekerli meyve ya da şekerli çay tüketmemeye özen göstermelisiniz. Eğer tatlıya çok düşkünseniz, tatlı tüketimini iftardan en az iki saat sonra gerçekleştirmeli ve hafif sütlü tatlılar tercih etmelisiniz.
- Ağır yağlı ve yüksek kalorili gıda tüketiminden uzak durmalısınız.
- Yemek esnasında ya da sonrasında sindirime yardımcı olacak rezene, anason, yeşil çay gibi bitki çayları tüketilmelidir.
- Zencefil, zerdeçal, dereotu, kişniş, tarçın, kimyon gibi toksin atmaya ve sindirime yardımcı olan baharatları aşırıya kaçmayarak tüketmek faydalı olabilir.
- Her gün iftar sonrasında 40-45 dakika kadar yürüyüş ya da egzersiz yapılmalı, vücut hareketsiz bırakılmamalıdır.
- Sahur öğünü atlanmamalıdır. Sahurda bir yumurta, peynir, limonlu bol yeşillik, 8-9 adet zeytin, bir tatlı kaşığı kadar kuşburnu marmelatı, 1-2 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı tüketebilirsiniz.
Sağlıklı, güzel ve bereketli ramazanlar dileriz.☺